Help mijn hond springt tegen het bezoek op

Is dit herkenbaar? Heerlijk toch een hond in je gezicht, worden we vast allemaal gelukkig van. Hond af, hond niet doen, hond terug naar je plaats, hond kijk hier een koekje, hond godverdomme nee, hond zit. Je zult er ongetwijfeld nog wel een paar kennen. Het is de hond die gecorrigeerd wordt.

Maar je bent de 1ste paar meters of centimeters vergeten, gemist, compleet over het hoofd gezien. Je hond heeft een eigen manier van begroeten! En nee, dan bedoel ik niet bij je opspringen. Wij mensen kloppen aan en lopen eigenlijk gelijk door naar binnen. Geven vervolgens een hand of zeggen gedag. En slaan eigenlijk ook elkaars bewustwording van de andere zijn of haar energie compleet over, heeft diegene dan energie om zich heen hangen?

Onze zintuigen werken vele malen minder dan die van de hond, nou is dit algemeen bekend bij iedereen. Het eerst gebruikte zintuig van de hond is de “neus, dan de ogen en dan de oren”.

Ga nu die paar oh zo belangrijke meters of centimeters terug. Bezoek klopt op je dichte deur, althans dit is de situatie die ik schets, kan net zo goed met een hek. Je blik gaat ditmaal onmiddellijk naar de hond, observeer je hond. Doe vervolgens de deur open, laat je bezoek wachten en zo draaien dat ze met de schouder naar binnen staan gericht. Bezoek wachten? Leuk bedacht, daar is geen tijd voor. Je maakt maar tijd, wie er ook aan je deur staat. Het is werkelijk niet van waarde voor je hond. Voor je hond is een mens een mens.

Dan laat je je hond uitgebreid aan je bezoek snuffelen. Ja je leest het goed. Nog niet gesproken over het kruis van de mens, je weet wel het gebied tussen je benen, wordt meestal ook besnuffeld door de hond, en nee dat is voor de hond niet raar. Wij mensen hebben de onze gedachten over het gebied tussen onze benen, die deelt een hond niet met je. Mensen dragen gigantisch veel geuren met zich mee, en nee dan doel ik niet alleen op je zweet geur. Al die geuren die wij niet kunnen ruiken, ruikt je hond wel. Deze geuren zijn een bron van informatie voor je hond, waar is de mens allemaal geweest, heeft deze persoon zelf ook dieren, draagt dit mens een positieve of negatieve stress geur met zich mee, etc. 

De hond komt dus om deze reden bij je en niet dat je denkt oh wat leuk de hond komt me begroeten. Ja, als je op regelmatige basis langs komt misschien wel en een band hebt met de hond. Anders komt die alleen, ja echt alleen snuffelen voor informatie. Blij zijn je weer te zien is andere lichaamstaal.

Geef je hond alle tijd om je bezoek uitgebreid te besnuffelen. Want je zult ontdekken dat je hond na 2 minuten ongeveer alle informatie binnen heeft en zijn inschattingen heeft gemaakt en weer doorgaat met zijn eigen bezigheden en jouw compleet met rust laat. Geen commando’s, Hond af, hond niet doen, hond terug naar je plaats, hond kijk hier een koekje, hond godverdomme nee, hond zit.

Nog 1 ding, aai de hond in dit proces niet. De hond komt echt alleen maar snuffelen, dit is geen open uitnodiging tot een aai over zijn bol. Al vinden honden een hand op hun hoofd nooit fijn, en hebben ze liever een aai over hun wang. Denk er maar eens over na, een platte hand die van bovenaf naar beneden komt. Ja, voor ons is het een aai, maar wederom zeggen de eerste centimeters van die hand de hond iets anders.

Het is letterlijk een dreiging.

Hond blij, mens blij en bezoek blij. Al vraagt het wat geduld van jou de mens.

Hondentaal is universeel en ultra makkelijk.

Mocht je hond te enthousiast zijn bij het besnuffelen van het bezoek. Laat dan je bezoek zich met de rug naar de hond toe draaien, doe dit in alle rust en liefde. Geloof me de hond kalmeert.



Populaire posts