Je hond zijn persoonlijke vrije ruimte

Wij mensen hebben ook een persoonlijke vrije ruimte. Een ruimte waarin we vreemden liever niet hebben. Ben jij je nog bewust van deze ruimte? Waarschijnlijk door de alle dagelijkse dingen en volle agenda’s, zijn de meeste mensen zich niet meer bewust van hun persoonlijke ruimte. Hun aandacht gaat uit naar de menselijke dingen. Sta eens stil bij hoe groot is eigenlijk mijn persoonlijke niet te betreden ruimte?

De persoonlijke vrije ruimte van je hond kan verschillen van 1 tot 300 meter. Voor sommige honden zal deze vrije ruimte ongetwijfeld groter zijn, maar dit heeft meestal een verklaring. In deze blog bedoel ik de persoonlijke ruimte van hond naar hond, dus niet van hond naar mens.

Dus de persoonlijke ruimte van je hond, waarin die liever geen vreemde hond heeft. Nu hoor ik je denken, huh maar alle honden begrijpen elkaar toch en kunnen toch prima met elkaar overweg? Begrijp jij alle mensen en kun jij prima met alle vreemde mensen overweg?

Tijdens het uitlaten van je hond, passeren we een andere hond op soms maar enkele meters en soms ook nog wel centimeters. Ja maar, er is geen mogelijkheid tot uitwijken. Die is er wel degelijk. Alleen ervaren wij dan vaak een error. Je hebt bijna altijd de mogelijkheid tot 180 graden omdraaien en weer terug te lopen. Ja maar, ik heb maar zoveel tijd, ik moet straks weer dit of dat doen.

Dus ons persoonlijke belang gaat voor dat van de hond?

Vele honden vinden het echt niet fijn om een onbekende hond in hun persoonlijke ruimte te hebben. Dit uiten ze wel degelijk in hun lichaamstaal. Hierbij een aantal afstand vergrotende signalen:

-     Borstelen

-     Blaffen

-     Uitvallen

Wil je je nou meer verdiepen in de lichaamstaal van de hond? Ga je liever zelf aan de slag, dan verwijs ik je naar de boekjes van Turid Rugaas. Of ga je liever met mij aan de slag? De keus is aan jou.

Een situatie die het nog lastiger maakt is de volgende. Mensen waarvan hun tuin aan de wandelroute ligt, en zij een hek hebben geplaatst precies op de grens. Dus tussen hun tuin en de wandelroute. Waarvan hun hond in de gehele tuin vrij mag rondlopen. Dit terwijl de verzorgers niet buiten zijn. Als je je hond onbeheerd in de tuin laat lopen, dan geef je onbewust je hond de opdracht “jaag iedereen die te dichtbij komt weg”. Wist je dat de hond deze opdracht helemaal niet leuk vindt?

Wij zeggen dan, onze hond bewaakt zijn huis goed. Maar als voorbij wandelende hond met verzorger zijn dit soort situaties erg moeilijk. Want laten we uitgaan van een fietspad, met daarnaast een slootje dan een weg dan weer een slootje en dan het andere fietspad. Al met al een afstand van de tuin zo’n 10 meter. Met in de tuin een blaffende hond, die eigenlijk dus ook afstand vergrotende signalen aangeeft. Deze tuin passeren ook al denken wij ach 10 meter. Is voor weinig honden leuk en ontspannend.

Maar ach, ruk aan de ruim, schreeuw geven “stel je niet aan” en we lopen door. Deze situatie wordt door je hond ervaren als zeer stressvol. Heb je ooit van de persoonlijke stress-emmer gehoord of gelezen van je hond? Zo niet, dan wordt het nu eens tijd.

Een goede wandeling voor je hond gaat niet om meters maken. Nee, het gaat om de ontspanning oftewel het legen van de stress-emmer. Snuffelen is een gigantische ontlader voor je hond, dan bedoel ik niet snuffelen aan andere honden. Nee, snuffelen aan de natuur onderweg. Maar ben jij aan het wandelen met je hond of maak jij er een snuffeltocht ervan?

Even terugkomende op die tuin, zo’n tuin is eigenlijk niet te passeren. En maakt daardoor je snuffelroute met je hond erg klein. Zou fijn zijn als mensen met zo’n tuin het loop gedeelte voor hun hond aanzienlijk kleiner maken. Maar eigenlijk hun hond niet meer alleen buiten laten. De hond is daar waar jij ook bent, nou bedoel ik dit niet letterlijk. Jij buiten dan de hond ook, jij binnen dan de hond ook. Op deze manier. Zo heeft elke hond veel meer ontspanning. Ja, er is meer voor nodig om je hond het waken af te leren. Honden zijn gewoontedieren. Dit vraagt bereidheid van je.

Nee, je hoeft niet op cursus om je hond beter naast je te leren lopen. Dat is het probleem niet. De hond wordt niet begrepen en gehoord in zijn signalen die die wel degelijk ruimschoots afgeeft. Oh ja, corrigeer je hond op geen enkele wijze in zo’n situatie niet, draai om en ga terug naar huis. Wat gaat dan wel helpen? Je te verdiepen in de lichaamstaal van je hond!






Populaire posts