Mag de hond zichzelf zijn?

Voor de een is de hond als een kind, voor de ander een vriend, voor weer een ander is het een huisdier. Maar wanneer mag de hond gewoon zichzelf zijn, de hond?

Elke functie behalve die van gewoon hond zijn, brengt een verwachting met zich mee, eentje waar je hond nooit en te nimmer aan kan voldoen. Waarom niet? Omdat deze verwachting een gemis in jou is, en alleen jij kunt dit gemis van binnenuit opvullen of aanvullen. Iets van buitenaf, houd je even zoet maar is zeker niet blijvend. Zolang jij je niet bewust wordt van je eigen te kort, levert het alleen maar frustratie op bij de hond. Deze frustratie uit zich in stress.

Stress, eerlijk wat is je eerste ervaring bij dit woordje?

Waarschijnlijk een negatief iets, maar stress kan ook positief zijn. Maar zowel te veel aan positieve en negatieve stress doet bij hond de stress emmer overlopen. Hoe de hond stress uit, verschilt echt per hond. Wil je dieper op de stof stress in gaan bij de hond, dan raad ik je het boek aan van Nadieh Cuijten – je hond beter begrijpen.

Ja, ik ben van mening dat elk dier een functie bij ons heeft. Wij kunnen veel leren van de dieren. Maar dan praat ik over een zielsfunctie en niet over een menselijke functie. Met de menselijke functie bedoel ik – de hond als kind – de hond als vriend – de hond als huisdier. Deze menselijke functies willen iets zeggen over je eigen gemis in jezelf.

Voorbeeld van een functie:

Mijn zus was druk met het inpakken van de koffers voor een vakantie van een maand. Ze was behoorlijk druk en stressvol. Een van haar honden (cane corso) volgde haar constant en zodra hij de kans kreeg, ging de hond tegen haar aan zitten met de rug naar haar toe en draaide hij zijn hoofd van mijn zus af. Waarop mijn zus zei, och hij merkt dat ik wegga, hij gaat me missen. Zie hier de vermenselijking.

Wat de hond werkelijk deed was haar kalmeren. Zij zat zo hoog in haar stress level, dat de hond haar besloot te helpen. Maar op zielsniveau haar te laten ont stressen.

Maar hoe ga je dit aannemen van je hond? Heel simpel, zodra de hond dus dat gedrag laat zien, ter plekke op je hurken gaan zitten en aankomen in het “nu”. En draai je hoofd van je hond af. Sluit eventueel je ogen en laat de hond zijn taak volbrengen. Het meest moeilijke voor de mens is, om dan de hond niet te gaan aaien. Dit vraagt de hond niet van je.

Dan zal je zien, dat de hond uit zichzelf weer bij je vandaan gaat zodra de taak is volbracht, en jij dus de boodschap hebt begrepen.

Hoe simpel kan het zijn!

Om het cortisol hormoon te laten afnemen in het lichaam van de hond ben je geen training nodig. Door de blijvende aanwezigheid van dit hormoon, gaat een hond stress gerelateerde symptomen laten zien, de misschien wel meest welbekende “uitvallen aan de lijn”. Ze zijn de situatie simpelweg niet meer de baas, en door de vele stress in hun lijf gaat de hond vele malen sneller zijn stress ladder op omhoog.

De enige remedie hiervoor is niet trainen om keurig, stijf aan je been te wandelen, nee! Ont stressen. Stress volle prikkels ontwijken of compleet vermijden. Dit geldt voor zowel buiten als binnen in je huis. Maar het belangrijkste je gaan verdiepen in de lichaamstaal van je hond. Je hond laat je al vroegtijdig de kalmerende signalen zien.

En nee, je hond is niet alleen maar je “huisdier”.

Je hond heeft wel degelijk een eigen stem, karakter en ziel. Wij mensen kunnen veel meer leren van de hond, dan de hond van ons!





Populaire posts